CMC no longer recognized

This section is about Steinberg's CMC controllers
Post Reply
fsjds5-
New Member
Posts: 2
Joined: Sun Feb 15, 2015 1:44 am
Contact:

CMC no longer recognized

Post by fsjds5- » Sun Feb 15, 2015 2:01 am

I have 4 x CMC-FD, 1 x CMC-TP, 1 x CMC-CH, 1 x CMC-AI & 1 x CMC-QC.
Everything was working until we moved.
I hooked up my system at the new house and all of a sudden the units are no longer recognized.
I plug them in through a powered USB hub and nothing shows up.
I plug them in individually and nothing shows up.
Not even the usually "A USB device has been plugged in"" message.

The light on two of the FD units light up but that's about it.
I tried a new cable and still nothing.
I plugged a unit into another computer and absolutely nothing.
It's like I am plugging air into the USB socket.

And all 8 units have the same problem.
Nothing is being recognized as being plugged into the USB sockets...

Has anyone had this problem??
Any ideas as to what I should try?
:?:

User avatar
Freddie H
Member
Posts: 524
Joined: Fri Apr 08, 2011 7:59 am

Re: CMC no longer recognized

Post by Freddie H » Wed Mar 04, 2015 11:30 am

Sounds like USB conflict in the computer.
Try force you system recognize other USB devices on same port example simple USB memory key.
How unbelievable it might sounds, switching physical devices to different ports can solve your issue with CMC.

Example:

1. Switch mouse to another USB port.

2. Switch USB keyboards to another USB port.

3. And switching the graphic card to another slot inside the computer.

Try that trick and it might solve your issue. By doing so you forcing your computer recognize all inserted products differently. Also check if you can do a BIOS flash update and check update drivers to your motherboard.


Best regards
Freddie
-Highly developed spirits often encounter resistance from mediocre minds. -It really matters!

fsjds5-
New Member
Posts: 2
Joined: Sun Feb 15, 2015 1:44 am
Contact:

Re: CMC no longer recognized

Post by fsjds5- » Sun Mar 08, 2015 2:18 am

Freddie,
Thanks for your suggestions.

I tried 1 & 2 to no avail.

For 3, my graphics ''card'' is part of the motherboard.

I tried plugging in the CMCs into another computer and the same issue occurs.

It is like I am plugging a USB cable with nothing on the other end.

It's like the CMCs are fried/dead...

Is it possible a voltage spike from the USB hub fried the internal electronics on all 8 units?

Blackout
Member
Posts: 488
Joined: Wed Dec 22, 2010 7:13 am

Re: CMC no longer recognized

Post by Blackout » Sun May 10, 2015 2:16 pm

hi, i am struggling with the reality that a USB hub that died also took with it my CMC-TP. :(

definately try a lead that is brand new and into a usb port that you know works (eg tested with a USB stick)

have you had any luck since march when you posted?

Cheers,
Blackout
Cubase 8.5.30 / UAD2 Quad + UAD2 Solo / Win7 x64 SP1 / Asus X99 Deluxe II MB / 12 Gig DDR3 Samsung Ram / NVIDIA GT730 /Steinberg UR824 Audio Interface x2

Post Reply

Return to “Steinberg CMC Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest