Cubase 9.5.10 maintenance update

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
User avatar
Detch
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Apr 30, 2014 10:29 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Detch » Wed Dec 13, 2017 2:57 pm

Matthias Quellmann wrote:
Wed Dec 13, 2017 2:47 pm
Detch wrote:
Tue Dec 12, 2017 4:48 pm
Many good fixes in this one!!
Unfortunately, the one that holding me back from using 9.5 are still there. :(
Can't please everyone but this is really serious bug
viewtopic.php?f=253&t=126720
Laserkraft wrote:
Tue Dec 12, 2017 5:16 pm
Good to have the first update. Mixer history bug has not been fixed, yet? see: viewtopic.php?f=253&t=126679
It doesn't help you right away, but both these bugs are in the backlog.
Knowing that you guys aware of this are actually helping to feel better, it gives hope. Thank you for letting us know.
Cubase 9.5.20, Windows 10 x64, i7 7700K, 32GB ram, Geforce GTX760

Lasso
Member
Posts: 373
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:10 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Lasso » Wed Dec 13, 2017 3:22 pm

jonwright wrote:
Wed Dec 13, 2017 1:07 pm
The Send colourings are still incorrect for me too.
same here
2015 MBP Retina @ 2,8 gHz, El Capitan, Cubase Pro 9 lates release, Wavelab 9, UAD Apollo Twin, UAD Apollo Satellite Quad TB

folkfreak
Member
Posts: 460
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by folkfreak » Wed Dec 13, 2017 3:25 pm

krevvy wrote:
Tue Dec 12, 2017 9:41 pm
Detch wrote:
Tue Dec 12, 2017 8:41 pm
krevvy wrote:
Tue Dec 12, 2017 7:22 pm
Hmm I don't see anything about console 1 integration... When is this expected? (It was mentioned in the 9.5 release notes)
It's now up to Softube. Steinberg has done everything at their end.
Softube said we should expect it in 2018, contact them directly they have good responsive support.
im actually a beta tester for softube, there is nothing they need to do... their side has been ready for years (why studio one, reaper, sonar etc have full integration) softubes side is ready, its steinberg that need to do their bit as far as I know (told by softube directly that its steinberg that need ti implement, nothing else to be done in console 1)
nonsense.
with every previous daw that was supported, softube had to put out an update to enable that in that specific daw

User avatar
djw
Senior Member
Posts: 1626
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by djw » Wed Dec 13, 2017 4:03 pm

Happy to see this update. ^-^
🥕
Specs: Latest versions of Cubase Pro, Dorico, WaveLab Pro, Windows 10, AMD Phenom II 1100T, 8GB RAM, AMD R9 390, YS CI1

In_Stereo
Member
Posts: 763
Joined: Wed Oct 12, 2016 6:21 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by In_Stereo » Wed Dec 13, 2017 5:07 pm

Matthias Quellmann wrote:
Wed Dec 13, 2017 2:13 pm
In_Stereo wrote:
Wed Dec 13, 2017 2:32 am
Hi Matthias, can you clarify what the release notes mean by long save times for sample-based instruments like Kontakt? Does this mean the save times are longer than they were in 9.5? I'm asking because I won't be able to work with even longer save times than I already experience in my scoring sessions, so I can't apply the update if this is the case.
Hi,

No, the save times have not increased with the 9.5 release. Still we think that the save times are too long for Kontakt and we have been in touch with NI to solve the problem. But unfortunately there is nothing we can do on our side. The improvements have to be done at NI.

Cheers,
Matthias
Thanks Matthias! I will get in touch with NI about this, too, to push them along. :)
Cubase 9.5, Trashcan Mac 6-core 3.7ghz, Sierra 10.12.1 OS, AMD FirePro D300 Dual, 32 gig RAM, plugins galore, some hardware, a bunch of real instruments and synths, Apollo 8 TB, etc., etc., and two cats

krevvy
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Jan 04, 2015 6:24 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by krevvy » Wed Dec 13, 2017 7:13 pm

folkfreak wrote:
Wed Dec 13, 2017 3:25 pm
krevvy wrote:
Tue Dec 12, 2017 9:41 pm
Detch wrote:
Tue Dec 12, 2017 8:41 pm

It's now up to Softube. Steinberg has done everything at their end.
Softube said we should expect it in 2018, contact them directly they have good responsive support.
im actually a beta tester for softube, there is nothing they need to do... their side has been ready for years (why studio one, reaper, sonar etc have full integration) softubes side is ready, its steinberg that need to do their bit as far as I know (told by softube directly that its steinberg that need ti implement, nothing else to be done in console 1)
nonsense.
with every previous daw that was supported, softube had to put out an update to enable that in that specific daw
Nonsense was my thought.. but obviously trusted what softubes rep said in the groups.

User avatar
Denis van der Velde
Member
Posts: 205
Joined: Fri Jun 23, 2017 10:41 am
Location: Netherlands
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Denis van der Velde » Wed Dec 13, 2017 9:53 pm

Well thanks for the update. I think it will fix some things i did not even know of, good one. I must say the 9.5 version did work pretty well. Though i hope some of the problems are away and have to see the forums here what users will say about it and for them still needs fixed. The 95 uodate was pretty stable and running, so that is at least not crashing or hanging so much (could work for hours on 95 and it did fine). So thx!
Denis van der Velde
http://www.curioza.com
AAMS Auto Audio Mastering System for Windows

Laserkraft
Junior Member
Posts: 156
Joined: Sun Feb 08, 2015 12:50 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Laserkraft » Wed Dec 13, 2017 10:43 pm

Crashes on exit seem to be reduced for me (might be related to the rewire fix, because i have Ableton Live installed). Thumbs up!
C 9.5 / Win 10 Custom PC / OS X MacBook Pro

umfufu
Member
Posts: 305
Joined: Mon Jul 18, 2011 11:01 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by umfufu » Wed Dec 13, 2017 11:41 pm

Any word on why the send colors still seem to be reversed Matthias?

Thx.
iMacPro 10 Cores, 64 Gigs Ram. High Sierra 10.13.3. CubasePro 9.5 and Nuendo 8 (latests). Universal Audio Interfaces.

User avatar
suntower
Senior Member
Posts: 1564
Joined: Mon Feb 07, 2011 7:53 am
Location: Seattle/Dublin
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by suntower » Thu Dec 14, 2017 7:51 am

So.... Let me get this straight:

1. The colour selector issue? NOT fixed.

2. The automation lanes appearing grayed out (even though there is automation data)? NOT fixed.

3. The Mixer History bug? NOT fixed.

I'm sorry to sound snippy, but these are not, IMO small issues, so consider me -slightly- underwhelmed. Maybe some of those other items were showstoppers, but as always I can only PLEAD with SB to at least give -some- indication that issues like these will -eventually- get resolved. It's the not knowing that drive us NUTS.
Primary: i7960 16gb RAM, SSD, 3 3TB HD, Win10 Pro
Second: Sandybridge 16gb RAM 3 3TB HD, Win10 Pro
Laptop: HP Pavilion i5, 8GB RAM 7200RPM, Cubase Pro 9, iCPro, WL7, Win 10
Vienna Ensemble5, VSL, NI Komplete, EWQLSO, LASS, Embertone, Arturia, Waves, Soundtoys etc. CME UF8, Roland TD-12 VDrums

Romantique Tp
External Moderator
Posts: 2690
Joined: Fri Aug 07, 2015 3:25 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Romantique Tp » Thu Dec 14, 2017 11:13 am

This update primarily addresses issues that were already known around release and a few others. They're obviously going to look into the most serious reported issues in the next updates. They're way ahead of the usual schedule this time, so you'll probably see something around Q1 2018.
umfufu wrote:
Wed Dec 13, 2017 11:41 pm
Any word on why the send colors still seem to be reversed Matthias?

Thx.
The colors of the pre-fader and post-fader effects are consistent now. The old color setup was backwards.

If you want to change them, check the MixConsole Rack Colors in the Preferences window.
Every time someone says "it must be easy to add/fix", a programmer dies.

Cubase Pro and Wavelab Pro (latest), Windows 7 Ultimate 64-bit, MSI Z87-G45 GAMING, i5 4690k, GeForce GTX 760, almost every Steinberg plugin and expansion, Trilian, Komplete 10, etc etc etc etc

User avatar
matjones
Senior Member
Posts: 1229
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:44 pm
Location: Here....
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by matjones » Thu Dec 14, 2017 12:15 pm

NO fix for the self disabling cue sends then?...

EDIT: Just checked and they DO appear to have been fixed now... just no mention in the changelog....

Thanks for sorting this one out as it was a massive PITA! :D
Last edited by matjones on Thu Dec 14, 2017 4:18 pm, edited 1 time in total.
Cubase 9.0.20/9.5 Asus P9X79 LE, i7 4820K@ 3.7GHz, 32GB Corsair 1600 RAM, Asus R5 230, RME Multiface II PCIe, SSL Alpha Channel, Duende, UAD2 Solo/Quad, Pod X3 Pro, Slate VCC/VTM/Trigger etc, SoundToys 5, Waves 9, HALion 6, The Grand 3, BFD3 (+ Expansions), WL9.5 elements, Melodyne Studio 4, Arturia VC5, Relab LX480, iZotope MPS,Various toys, Telefunken, Neumann, AKG,Shure Mics, Adam A7X and Avantone monitors, AKG K702, Nektar P6, Warwick, Spector Basses, Gibson Les Paul Studio & loads of other junk.


Minds are like parachutes, they work best when they're open.

User avatar
jonwright
Junior Member
Posts: 128
Joined: Fri Apr 08, 2011 4:33 pm
Location: London
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by jonwright » Thu Dec 14, 2017 3:54 pm

Romantique Tp wrote:
Thu Dec 14, 2017 11:13 am
This update primarily addresses issues that were already known around release and a few others. They're obviously going to look into the most serious reported issues in the next updates. They're way ahead of the usual schedule this time, so you'll probably see something around Q1 2018.
umfufu wrote:
Wed Dec 13, 2017 11:41 pm
Any word on why the send colors still seem to be reversed Matthias?

Thx.
The colors of the pre-fader and post-fader effects are consistent now. The old color setup was backwards.

If you want to change them, check the MixConsole Rack Colors in the Preferences window.
Then why does it say they were fixed (and they're not) in the version update document?
http://www.jonathanwrightmusic.com

Cubase 9.5.20, Mac OS 10.13.3

User avatar
djw
Senior Member
Posts: 1626
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by djw » Thu Dec 14, 2017 4:25 pm

jonwright wrote:
Thu Dec 14, 2017 3:54 pm
Romantique Tp wrote:
Thu Dec 14, 2017 11:13 am
This update primarily addresses issues that were already known around release and a few others. They're obviously going to look into the most serious reported issues in the next updates. They're way ahead of the usual schedule this time, so you'll probably see something around Q1 2018.
umfufu wrote:
Wed Dec 13, 2017 11:41 pm
Any word on why the send colors still seem to be reversed Matthias?

Thx.
The colors of the pre-fader and post-fader effects are consistent now. The old color setup was backwards.

If you want to change them, check the MixConsole Rack Colors in the Preferences window.
Then why does it say they were fixed (and they're not) in the version update document?
There was an issue where the colors were wrong when importing a project from an older version, I believe.

There's nothing to fix now, the colors were just changed to match the inserts.
🥕
Specs: Latest versions of Cubase Pro, Dorico, WaveLab Pro, Windows 10, AMD Phenom II 1100T, 8GB RAM, AMD R9 390, YS CI1

User avatar
HughH
Member
Posts: 576
Joined: Mon Jan 24, 2011 4:53 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by HughH » Thu Dec 14, 2017 4:38 pm

djw wrote:
Thu Dec 14, 2017 4:25 pm

There's nothing to fix now, the colors were just changed to match the inserts.
Correct.

Darker color is Pre Fader.
Lighter Color is Post Fader.

This is consistent for Inserts and Sends.
I'm happy. And the color choices are fine for me.

I did play with changing them in Preferences and it IS a bit wonky.
However, I was able to change then to other - still consistent - colors.
Just had to change, apply, then do a little pre/post switching in the Mix Console.
You know, fiddle about. It worked.

Then I reset them to the original (I had saved it as a Preset) cause I like those colors.

Hugh
Cubase Pro 9.5 64 Bit
i7 5820 Asus x99 Deluxe 64 Gig Win 10 Home (1703), Dual Monitors
i7 920 Asus P6T 12G Win 7 Slave Machine #1
i7 Sony VAIO Laptop 8G Win 7 Slave#2/Remote Machine
MCU Pro plus 2 Extenders (24 Chn)
X-Touch Compact for various stuff
Blackmagic Decklink Studio w/27" Monitor
VEP6
RME Digiface PCIe for All
UR22 for portability

ceemusic
Junior Member
Posts: 72
Joined: Fri Mar 18, 2016 5:08 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by ceemusic » Thu Dec 14, 2017 5:11 pm

HughH wrote:
Thu Dec 14, 2017 4:38 pm
djw wrote:
Thu Dec 14, 2017 4:25 pm

There's nothing to fix now, the colors were just changed to match the inserts.
Correct.

Darker color is Pre Fader.
Lighter Color is Post Fader.


Hugh
This makes no sense on my system. For me the lighter is green, the darker is blue & as reported by many the total opposite of versions as recent as 9.0
I wish someone from support would clarify this matter either way.

User avatar
lordadb
Member
Posts: 215
Joined: Sat Apr 05, 2014 1:30 pm
Location: Rome, the heart of Italy.
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by lordadb » Thu Dec 14, 2017 8:21 pm

Hi Matthias, any news about these issues? Are them in the backlog? :?:
Cubase Pro 9.5.21 (italian) - Win 10 Pro x64 - CPU AMD FX-8350 @ 4.42 GHz - RAM 16 GB - TC Electronic StudioKonnekt 48 (x2) - ATI Sapphire R7 250 Ultimate
My Studio: http://lipstickstudio.maurolamanna.it

Carvin Man
Junior Member
Posts: 91
Joined: Thu Oct 12, 2017 10:47 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Carvin Man » Thu Dec 14, 2017 8:49 pm

matjones wrote:
Thu Dec 14, 2017 12:15 pm
NO fix for the self disabling cue sends then?...

EDIT: Just checked and they DO appear to have been fixed now... just no mention in the changelog....

Thanks for sorting this one out as it was a massive PITA! :D
This is a biggy for me..... You are 100% sure it is fixed?

PS. I will test tomorrow. Thanks for the "heads up" :)

Audios22
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Sep 25, 2017 6:34 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Audios22 » Sat Dec 16, 2017 4:41 pm

Just installed the update for c9.5. Now C9.5.10 doesn't open. However, C9 opens fine. What? :idea:
Mac Pro, 10.11.3, Protools 11.3, Digital Performer 9.x Cubase Pro9.x
Sound designer, composer and re-recording engineer. ASCAP, BMI, NAB member since 1981
www.suiteaudiosounddesign.com

User avatar
matjones
Senior Member
Posts: 1229
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:44 pm
Location: Here....
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by matjones » Sun Dec 17, 2017 4:57 pm

Carvin Man wrote:
Thu Dec 14, 2017 8:49 pm
matjones wrote:
Thu Dec 14, 2017 12:15 pm
NO fix for the self disabling cue sends then?...

EDIT: Just checked and they DO appear to have been fixed now... just no mention in the changelog....

Thanks for sorting this one out as it was a massive PITA! :D
This is a biggy for me..... You are 100% sure it is fixed?

PS. I will test tomorrow. Thanks for the "heads up" :)
This is DEFINITELY working on my system as it should be now...

BUT i'm noticing significantly reduced graphics performance now.... if i insert an instance of izotope TBP frame rate drops to about 2-3fps.... :roll:
Cubase 9.0.20/9.5 Asus P9X79 LE, i7 4820K@ 3.7GHz, 32GB Corsair 1600 RAM, Asus R5 230, RME Multiface II PCIe, SSL Alpha Channel, Duende, UAD2 Solo/Quad, Pod X3 Pro, Slate VCC/VTM/Trigger etc, SoundToys 5, Waves 9, HALion 6, The Grand 3, BFD3 (+ Expansions), WL9.5 elements, Melodyne Studio 4, Arturia VC5, Relab LX480, iZotope MPS,Various toys, Telefunken, Neumann, AKG,Shure Mics, Adam A7X and Avantone monitors, AKG K702, Nektar P6, Warwick, Spector Basses, Gibson Les Paul Studio & loads of other junk.


Minds are like parachutes, they work best when they're open.

User avatar
smapmap
Junior Member
Posts: 177
Joined: Mon Jun 03, 2013 1:49 pm
Location: Strathaven, Scotland
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by smapmap » Mon Dec 18, 2017 10:13 am

The insert slots are still truncated. :x This bug is becoming a biggie for me....
Software: Cubase 9.5.20, Nektar Panorama P1, Komplete 10, Studio One 3.5.2, Sonar Platinum, Alloy 2, Trash 2, Ozone 8, Neutron 2, Komplete 11, Fabfilter Timeless 2, Fabfilter Saturn, FabFilter ProQ2, FabFilter Pro-R, Valhalla Room, Lounge Lizard 4, Output Signal, Output Rev, Output Exhale, Output Movement, Tassman 4, Z3ta 2, Z3ta+, Dimension Pro, Rapture, BFD3, Studio Drummer 3, Sonitus Plugs

Outboard: HP Z420 workstation, Xeon CPU, 40 Gig RAM, 3x1TB Barracuda HD 7200rpm, Roland GR55 guitar synth, Roland VG99, Focusrite Scarlett 18i8 interface at 24/48, AKAI EIE Audio Interace (24/48), Focusrite Penta optical Compressor, Samson Servo Amp, Tannoy Reveal speakers, SP C1 Mic, Roland KC350 Amp, Patrick Eggle Berlin Stage, Fender US Strat Deluxe, Soundcraft Spirit EPM8. Boss SE70, Boss DR5, Akai MPK88

User avatar
jimknopf
Junior Member
Posts: 142
Joined: Sat Jul 05, 2014 6:31 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by jimknopf » Tue Dec 19, 2017 6:09 pm

2018 is a MUCH too long time frame to even consider buying Console 1.
They better get their job done at Softube, and announce at least a quarter of the year for the overdue update - if they seriously want some interest from Cubase users.

AlasdairHW
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Dec 20, 2017 4:06 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by AlasdairHW » Wed Dec 20, 2017 4:17 pm

Hi, just installed Cubase Elements 9.5.10 over 9.5 on a Windows 10 desktop.
I'm using a blue plastic USB key (originally supplied with Cubase SE 3).

Now I see this message box (with those typos)...
title: eLicenser Control - Message
message: Soft-eLiceneser doesn't have enought permissions to run properly. Please run LCC to fix this problem.
button: OK

When I click the OK button, Cubase starts normally.

I previously saw a very similar message and behaviour when I updated Cubase Essentials 5, but problem seemed to have gone away with install of 9.5.

I hope this helps.
Thanks,
Alasdair

vinark
Member
Posts: 418
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:24 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by vinark » Wed Dec 20, 2017 5:25 pm

Run LLC app as administrator and run maintenance. It´s a win10 update issue I believe.

User avatar
Detch
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Apr 30, 2014 10:29 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.10 maintenance update

Post by Detch » Wed Dec 20, 2017 8:02 pm

jimknopf wrote:
Tue Dec 19, 2017 6:09 pm
2018 is a MUCH too long time frame to even consider buying Console 1.
They better get their job done at Softube, and announce at least a quarter of the year for the overdue update - if they seriously want some interest from Cubase users.
You should be writing this to Softube support instead of here ;)
Cubase 9.5.20, Windows 10 x64, i7 7700K, 32GB ram, Geforce GTX760

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: c28560 and 7 guests